28 września 2012

Naleśniki z nutellą


Czy to wymaga jakiegoś wyjaśnienia? ;)


Naleśniki z nutellą

250 g mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju

nutella
orzechy laskowe
masło

Do dzbanka lub miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, sól, dobrze roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę i miksujemy. Ciasto odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni. Smażymy aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwracamy na drugą stronę  posługując się szerokim nożem lub łopatką i dosmażamy. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz.

Każdego naleśnika smarujemy z jednej strony nutellą (ilość dowolna :) ) i składamy w chusteczkę, czyli posmarowany naleśnik składamy na połowę, a tę jeszcze raz na połowę. Żaroodporną formę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w niej przygotowane naleśniki i posypujemy pokrojonymi orzechami laskowymi. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 200C (najlepiej wybrać tylko opcję górnej grzałki) i zapiekać około 10 minut.

Moje uwagi:
Podane proporcje mogą się trochę różnić ze względu na rodzaj mąki, jednakże ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Dodanie do ciasta oleju powoduje, iż nie musimy natłuszczać już patelni w trakcie smażenia naleśników.




1 komentarz: