29 sierpnia 2012

Sałatka z fasolki szparagowej


W zasadzie trudno mi jakoś przypisać to danie do konkretnej kategorii kulinarnej, bo można je potraktować jako lekki obiad, ciepłą przekąskę lub po prostu prostą sałatkę. Ale czy to ważne jak je zakwalifikujemy? Ważne, że jest smaczne :)  Obłędnie pachnie czosnkiem, przyjemnie chrupie orzechami, kolorowo wygląda z pomidorami i zieloną pietruszką … :)



Sałatka z fasolką szparagową

500 g fasolki szparagowej (kolor dowolny)
200 g pomidorów koktajlowych
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
garść orzechów włoskich
sól

Fasolkę oczyścić z ogonków, ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Do ciepłej fasolki przecisnąć czosnek oraz wlać oliwę, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Orzechy drobno pokroić i podprażyć na patelni. Natkę drobno posiekać, pomidory przekroić na połowę.  Fasolkę wymieszać z pomidorami i pietruszką, posypać orzechami. 



1 komentarz:

  1. Uwielbiam Twój blog, dlatego nominowałam do go Versatile Blogger Award: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń