12 lipca 2012

Jagodzianki


Ich smak i wygląd są niezmienne od lat. Te z prawdziwymi jagodami, a nie dżemem jagodowym nieodzownie kojarzą się z wakacjami.


Jagodzianki

500 g mąki
5 żółtek
250 śmietany kremówki
150 g masła
150 g cukru
40 0 g jagód
1 jajko
gruby cukier do posypania

Drożdże rozmieszać ze śmietaną, łyżka cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 10 dag cukru. Wlać do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Dodać roztopione, ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować i  wykroić z niego krążki. Jagody wymieszać z 5 dag cukru. Na każdym krążku położyć łyżkę jagód. Uformować bułeczki. Bułeczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem oraz posypać grubym cukrem. Piec w temp 200C około 20 minut.



2 komentarze:

  1. Wyglądają magicznie:)) szkoda tylko że nie pokazałaś nam jak wyglądają w środku, ale zapewne jeszcze bardziej smakowicie :)) mniamniam..

    OdpowiedzUsuń