14 marca 2012

Ciasto z jabłkami

Miało być ciasto z jabłkami i chałwą, ale ostatecznie polewę chałwową sobie darowałam. I moim zdaniem ciasto nie straciło za wiele ze swojego smaku :) no może poza mega słodkością – ale to jest moje zdanie. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i pyszne. Moja modyfikacja w stosunku do oryginału polegała jakby nie inaczej a na zmniejszeniu cukru, a jabłka wzbogaciłam dodatkowo rodzynkami i mielonym kardamonem. To tak w ramach rekompensaty za tą chałwę :). Oczywiście osoby lubiące słodsze wyroby mogą przygotować wersję oryginalną :) (źródło: Ciasta na stół)




Ciasto z jabłkami

Ciasto:
  • 7 żółtek
  • 2 białka
  • ¾ szklanki cukru (1 szklanka)
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Piana:
  • 5 białek
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki cukru (1 szklanka)

Dodatkowo:
  • 1/5 kg jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • cynamon
  • kardamon
  • ew cukier waniliowy

Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem, nie przerywając ucierania dodajemy po 1 żółtku. Masę ucieramy do momentu aż uzyskamy puszysty, jasny krem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
Piana: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na koniec dodajemy kokos i delikatnie mieszamy łyżką.
Nadzienie: jabłka obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Jeśli były bardzo soczyste, odciskamy z nich sok. Dodajemy rodzynki. Doprawiamy  cynamonem i mielonym kardamonem do smaku. Jeśli jabłka będą za bardzo kwaśne słodzimy je cukrem waniliowym.

Kakaowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy kokosową pianę. Na piane rozkładamy przygotowane nadzienie jabłkowe i przykrywamy jasnym ciastem. Ciasto pieczemy w temp 180C około 45 minut.

Polewa:
10 dag margaryny
½ szklanki cukru (można mniej)
4 łyżki mleka
batonik chałwy o smaku waniliowym

Mleko wlać do rondelka i dodać cukier oraz margarynę. Wszystko razem, na małym ogniu, rozpuścić. Następnie dodać pokruszoną chałwę i mieszać, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewą polać upieczone ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz