09 lutego 2012

Bliny

Bliny to naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Mają grubość kilkunastu milimetrów i średnicę do 10 cm. Bliny są najczęściej podawane ze śmietaną lub roztopionym masłem i przybrane kawałkami  łososia, wędzonego  jesiotra, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem lub na słodko z konfiturami. To tyle teorii. U mnie były zrobione tylko z mąki gryczanej i podane z samą śmietaną J Zmniejszyłam też od razu ilość soli w przepisie i wyszły pyszne (źródło: blog Przez szybę piekarnika)


Bliny gryczane

  • 100g mąki gryczanej
  • 200ml letniego mleka
  • 15g świeżych drożdży (ew. 1 łyżeczka instant)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka, następnie dolać resztę, posolić, doprawić pieprzem, wsypać mąkę i wmieszać jajko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli na tym etapie jest za rzadkie, należy dodać jeszcze trochę mąki. Wszystko odstawić na min. godzinę, by drożdże zdążyły "ruszyć".
Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju. Ciasto nalewamy łyżką, tworząc cienkie placki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Możemy podawać je jako przekąskę lub też jako część drugiego dania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz