01 grudnia 2011

Muffinki z boczkiem

 Smaczne, sycące i jak to muffinki bardzo szybkie do przygotowania. A przepis znaleziony w gazetce reklamowej pewnego supermarketu :)


Muffinki z boczkiem

Ciasto:
  •  25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 250 ml jogurtu lub maślanki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • ½ łyżeczki soli, pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 10 dag pieczarek
  • sól, pieprz, papryka mielona, tymianek
  • tarta bułka

Boczek pokroić  w kostkę, podsmażyć bez tłuszczu na patelni. Grzyby oczyścić, pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku, poddusić. Dodać przyprawy, ostudzić. Jeśli masa jest za rzadka można dodać 1-2 łyżki bułki tartej – ja nie dawałam.

Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, startym serem, pietruszką, solą i pieprzem. Do drugiej miski wbić jajko, lekko rozmieszać. Dodać olej, jogurt i cebulę z czosnkiem, dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę z dodatkami, wymieszać aby składniki się tylko połączyły. Połowę ciasta nałożyć do wysmarowanych margaryną i posypanych bułka tartą zagłębień formy do muf finek, włożyć po  jednej łyżeczce farszu boczkowego, dopełnić pozostałym ciastem. Piec w temp 190C około 20-25 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz