22 grudnia 2011

Drożdżowe pierożki

Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Każdy ma jakieś swoje ulubione, najczęściej te z samymi grzybami lub kapustą i grzybami. A gdyby tak choć raz zamienić je na inne? No dobrze, jeśli nie zamienić to dołożyć kolejne! Mnie ten pomysł bardzo się podoba :) Drożdżowe pierożki z kapustą to danie postne, ale niezwykle sycące, dlatego sprawdzą się również jako codzienne danie obiadowe. Można je jeść na ciepło, jak też z powodzeniem również na zimno.



Drożdżowe pierożki

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:
  • 50 dag kapusty
  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

Farsz: Kapustę posiekać. Wodę posolić, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Do wrzątku wrzucić kapustę i gotować 3-4 minuty. Kapusta ma być lekko miękka, ale nie rozgotowana. Kapustę odsączyć, przełożyć z powrotem do garnka i dodać łyżkę masła, chwilkę razem poddusić. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle – należy uważać aby się nam za bardzo nie zezłociła. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Kapustę, cebulkę, jajka i koperek razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: Drożdże, cukier, łyżkę mąki i 1/3 mleka dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, masło, letnie mleko, roztrzepane 2 jajka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gęste i zacznie odchodzić od rak. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Powinno urosnąć prawie dwukrotnie. Rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, nałożyć na połowę farsz, zlepić bardzo dokładnie brzegi, ułożyć na blasze wyłożonej papierem od pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temp 180C piekarnika. Piec około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz