06 grudnia 2011

Coleslaw z rodzynkami

Łatwa, szybka i smaczna. Wbrew dodatkowi rodzynek nie jest wcale za słodka. Może być wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, drobiu, czy ryb. Najsmaczniejsza jest gdy się ją przygotowuje z młodej kapusty, ale na to trzeba będzie jeszcze poczekać J



Coleslaw z rodzynkami
  •  ¼ główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny, cukier

Kapustę poszatkować – jeżeli kapusta nie jest młoda to można ją posolić i odstawić na 30 minut aby zmiękła. Marchewkę zetrzeć. Cebule pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem. Kwaśną śmietanę, majonez, oraz sok z cytryny wymieszać w miseczce. Dodać cukier, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Do większej miski przełożyć kapustę, marchewkę oraz cebulę. Zalać warzywa przygotowanym sosem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki i podajemy dopiero po kilku godzinach, gdy smaki składników dobrze się przegryzą, a cała sałatka będzie mocno ochłodzona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz