04 listopada 2011

Sałatka kalafiorowa


Tylko kilka składników potrzeba aby powstała pyszna sałatka.



Sałatka kalafiorowa
  • kalafior
  • pęczek rzodkiewek
  • serek ziarnisty
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz, 
  • ewentualnie: szczypta cukru, sok z cytryny

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie al dente, studzimy. Rzodkiewki myjemy, ścieramy na tarce. Pietruszkę drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy serek i wszystko mieszamy. Jeżeli uznamy, że sałatka jest za gęsta możemy dodać kilka łyżek jogurtu lub kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę można jeszcze dodatkowo doprawić sokiem z cytryny i szczyptą cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz