05 września 2011

Sałatka grillowa


Lato powoli dobiega końca a z nim sezon grillowy, ale póki co to cieszmy się słońcem i smacznymi potrawami. :)  Sałatkę robi się szybko i rewelacyjnie smakuje z potrawami z grilla, ale bez problemu może tez stanowić samodzielne danie.


Sałatka grillowa

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu, *
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, *
  • sól, pieprz,
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut (powinien być lekko miękki), studzimy. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki, ogórki kroimy w drobną kostkę – dodajemy do brokuła. Z majonezu i kwaśnej śmietany przyrządzamy sos i  zalewamy nim składniki sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem.


*Zamiast majonezu i śmietany możemy użyć jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz