13 września 2011

Ryż z warzywami


Bardzo proste, smaczne i pożywne danie. Tak przygotowany ryż można jeść jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy ryb, ale wtedy trzeba zmniejszyć proporcje :)




Ryż z warzywami

składniki
  • 20 dag ryżu
warzywa sezonowe u mnie:
  • 1/3 brokuł
  • pół puszki kukurydzy
  • pół pęczka rzodkiewek
  • marchewka
  • ½ papryki
  • lub gotowa mrożonka warzywna
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ryż (najlepiej długoziarnisty) gotujemy w osolonej wodzie. Uważamy aby nie przegotować , ma być al dente. W połowie gotowania dodajemy kurkumę by ryż stał się żółty i aromatyczny. Gdy zostanie przyrządzony odstawiamy go na bok, aby trochę ostygł.
Brokuł lekko podgotowujemy, marchewkę i rzodkiewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę, kukurydze odsączamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy po kolei  warzywa, smażymy ok. 3-4 minut.  Gdy zauważymy, że warzywa zaczynają się robić gotowe na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ugotowany ryż, chwilkę podsmażamy. Gdy ryż i warzywa są gotowe, to ryż przekładamy do patelni z mieszanką. Teraz czas na jajka. Rozbijamy je w miseczce i po dokładnym wymieszaniu wlewamy na patelnie. Energicznie mieszamy, solimy, przyprawiamy. Gdy jajecznica będzie gotowa dosypujemy do wcześniej przyrządzonej mieszanki i ryżu. Wszystko mieszamy, jeszcze kilka minut razem wszystko smażymy i ewentualnie ponownie przyprawiamy. Gotowe danie możemy polać sosem słodko-pikantnym chili  (wtedy przygotowując danie używamy mniej pieprzu – chyba że ktoś lubi bardziej ostre potrawy :) . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz