02 września 2011

Francuskie bułeczki z dołeczkiem


Coraz częściej piekę bułeczki na kolację. Dawniej wydawało mi się że potrzeba na to dużo czasu, ale stopniowo zmieniłam zdanie :) Te bułeczki znalazłam tutaj. Są doskonałe, mięciutkie, po prostu wyśmienite :)


Francuskie bułeczki

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru drobnego
  • 15 g drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 175 ml letniej wody (lub mniej)


Przesiać mąkę z solą do dużej miski, dodać cukier i zrobić na środku wgłębienie.  Drożdże rozrobić w mleku i wlać do wgłębienia.  Posypać odrobiną mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować.  Stopniowo dodawać wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne, miękkie ciasto.  Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne.  Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryć.  Odstawić na około 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem).  Podzielić ciasto na 10 równych części i z każdej uformować bułkę.  Ułożyć na blachę, przykryć i odstawić na 30 minut.  Naoliwić grzbiet dłoni i na każdej bułce zrobić głębokie wgłębienie.  Przykryć ponownie i odstawić na 5 - 10 minut.  W między czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni.  Nalać 250 ml do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z bułkami.  Piec 15 minut, aż się zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz