06 września 2011

Ciasto arbuzowo-śmietanowe

Kupiłam więcej arbuza aby przygotować dżem z nim, część z niego jednak została i  tylko jakoś nikt nie chciał za bardzo go zjeść. Należało wiec skorzystać z  wyobraźni i wymyślić jakieś ciasto z nim :) Powstało ciasto nie  za słodkie i ciekawe w smaku :)





Ciasto arbuzowo-śmietanowe

Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 6 dag mąki pszennej
  • 16 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek zimnej wody

Masa I
  • 2 kg arbuza (waga po obraniu)
  • 1 galaretka o smaku arbuza
  • 2 łyżki żelatyny

MasaII
  • 2 śmietany kremówki
  • 2 serki waniliowe
  • 2 łyżki żelatyny

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z wodą na pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż uzyskamy gęstą lśniącą pianę. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po 1 żółtku.  Na koniec oddajemy wymieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C ok. 25 minut

Masa I:  Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy aby napęczniała, następnie rozpuszczamy ją. Arbuza oczyszczamy z pestek i skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Odlewamy z owoców powstały sok (można wykorzystać go do zalania żelatyny oraz do nasączenia biszkoptu) , a owoce przekładamy do garnuszka i zagotowujemy.  Do gotującej się masy wsypujemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz dokładnie mieszamy – masy już ponownie nie gotujemy. Odstawiamy do momentu aż masa zacznie tężeć.  Tężejącą masę wykładamy na biszkopt.

Masa II:  Śmietany kremówki ubijamy, pod koniec dodając serki waniliowe i rozpuszczoną żelatynę (jak ktos lubi słodszą masę może dodać trochę cukru pudru). Masę wykładamy na masę owocową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz