27 lipca 2011

Ziołowe kotleciki

Dzisiaj danie tradycyjne, bo nie ma co ukrywać - kotlety mielone są potrawą, którą każdy z nas pamięta z domu i którą chyba każdy umie zrobić.  Ale czasami warto trochę odbiec od tradycji, zmieniając dodatki otrzymamy pyszne danie. Ziołowe kotleciki są dobrym rozwiązaniem gdy na zwykłe zmielone nie mamy już ochoty. Polane sosem czosnkowym idealnie pasują do ziemniaków oraz porcji zielonej sałaty.



Ziołowe kotleciki

40 dag mięsa mielonego drobiowego
1 żółtko
2 ząbki czosnku
½ czerstwej bułki
1/2 szkl mleka
1/3 pęczka pietruszki
1/3 pęczka trybuli
1 łyżka kwaśnej śmietany
Ser camembert
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia

Bułkę zalać mlekiem, namoczyć a następnie dobrze odcisnąć. Przełożyć do miski z mięsem. Do mięsa dodać żółtko, roztarty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki i trybulęk, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Ze składników wyrobić jednolitą masę mięsną. Wilgotnymi dłońmi z masy formować małe kuleczki, w środek każdej włożyć po kawałeczku sera i obtoczyć w bułce tartej. Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem. Na średnim ogniu obsmażyć kulki ze wszystkich stron na rumiano.
Sos: jogurt roztrzepać, dodać odrobinę soli oraz drugi roztarty ząbek czosnku. Wymieszać.

Mięsne kulki polewamy przygotowanym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz